Penina Rose

Polnitev: 0,75 L

Letnik: 2018

Slovenska tradicija modre frankinje, nanizana na verižico peneče iskrivosti. V spletu biserov lahkotnosti še ne odprtih cvetov vrtnice in svežine jagodičevja ujeta energija mladosti.


Prepoznavna barva in okus
Vino je zelo nežne rožnate barve. Cvetica je mladostna, sadna, enostavnejša, a prijetna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah. V ustih je vino suho, mehurčki so obilnejši, skladno z metodo charmat. Prijetna, izdelana penina, ki si jo lahko omislimo kadarkoli.

Šik mladostna svežina
Postrežena iz ledene kopeli očara s svojo svežino. Dobro se priklada k jedem iz žara, testeninam in suhim mesninam. Najbolje se izrazi v letu po trgatvi.

Zanima me Zabeležka okušanja
Penina Rosé

Poreklo

Bizeljsko - Sremič

Temperatura za serviranje

6 - 8 °C

Letnik

2018

Klasifikacija

Rose peneče vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

11,0 vol. %

Sorte

Žametna črnina

Zabeležka okušanja

Vino je zelo nežne rožnate barve. Cvetica je mladostna, sadna, prijetna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah. V ustih je vino suho, mehurčki so obilnejši, skladno z metodo charmat. Prijetna, izdelana penina, ki si jo lahko omislimo kadarkoli.

Nagrade

2019: Vino Slovenija srebro

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

5.000 trt/ha

Klima

kontitnentalno podnebje

Letna proizvodnja

26.000 steklenic/ leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

dvojni guyot

Ostanek sladkorja

18,9 g/l

Potencial zorenja

Primerno ohladiti in uživati v njej.

Skupne kisline

6,80 g/l

Stekleničenje

Takoj po končani sekundarni fermentaciji je napolnjena v peninske steklenice.

Teren

južna in jugozahodna lega

Tip

Kakovostno peneče vino ZGP

Tip zemlje

Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom

Trgatev

Nežno polaganje grozdov žametne črnine v gajbico, da se grozdje kar najmanj poškoduje na poti do kleti.Trgatev v rosi, s čim hitrejšo dostavo v klet. Grozdje je bilo ob prevzemu še dodatno hlajeno s suhim ledom. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Od dostavi v klet je sledilo prešanje pod nizkimi pritiski. Penina je pripravljena po charmat metodi, se pravi, da sta primarna in sekundarna fermentacija potekali v jeklenih posodah.

Zorenje

V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Aperitivna penina, dobro se poda tudi k jedem iz žara, testeninam in suhim mesninam. Priporočena temperatura serviranja med 6 – 8 °C.

Druga vina iz kategorije