Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2019
V igri nasprotij med rdečim in belim, starim in mladim je iz grozdja najstarejše avtohtone slovenske sorte- žametne črnine, nastal Rosé Zajc.
Prepoznavna barva in okus
Barva je zelo nežna rožnata. Cvetica je mladostna, diši po malinah in ostalih drobnih rdečkastih sadežih. V ustih je vino slajše, z rahlim taninskim dotikom, lažje. Moderen slog roseja, ki zelo uspešno osvaja ameriške, pa tudi evropske pivce.
Avtohtona slovenska trta
Žametna črnina ali modra kavčina je ampelografsko dokazano slovenska. Najstarejša trta na svetu raste na mariborskem Lentu in šteje že preko 450 let.
Poreklo
Bizeljsko - Sremič
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2019
Klasifikacija
Rose vino
Sladkorna stopnja
polsladko
Alkohol
10,5 vol. %
Sorte
Modra frankinja
Zabeležka okušanja
Zelo nežne rožnate barve. Opojna dišava po malinah in hruškah. Odlično se prilega k rižotam, testeninam z ananasovo omako, jedem s sladko-kislimi omakami in indijski hrani.
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
5.000 trt/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
20.000. steklenic/leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
enojni guyot
Ostanek sladkorja
20,3 g/l
Potencial zorenja
Mladostno, sveže vino, namenjeno za uživanje takoj.
Skupne kisline
7,15 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
južna in jugozahodna lega
Tip
Kakovostno vino ZGP
Tip zemlje
lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom
Trgatev
Striktno in previdno odbiranje modre frankinje, značilne rdeče sorte, da se grozdna kožica kar najmanj poškoduje na poti do kleti. Grozdje je bilo ob prevzemu še dodatno hlajeno s suhim ledom. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Grozdje gre v takojšnje prešanje z nizkimi pritiski, da se iz kožice izluži čim manj barve. Nato je gre grozdni sok v hlajene jeklene cisterne, kjer poteka fermentacija.
Zorenje
Po končani fermentaciji vino zori v hlajenih jeklenih cisternah s hlajenim plaščem.
Rosé Zajc je zelo hvaležen za kombiniranje. Uživajte ga v družbi solat in suhih mesnin, ponuditi primerno ohlajenega, najbolje okoli 8 - 10 °C.