Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2018
Gala ples laškega rizlinga kot sape pomladnega cvetja z elegantno muškatno aromo po notah iskrive svežine. Kot bi lebdela, z lahkotnim korakom popeljeta k izpolnitvi velikih pričakovanj.
Prepoznavna barva in okus
Vino je nežne limonaste barve. Cvetica je mladostna, srednje poudarjena, diši po muškatnem grozdju. V ustih je vino suho, lažje, prijetnih mehurčkov, muškatna nota sicer nekoliko potihne, a se še oglaša. Domišljena penina, ki dobro izkoristi lastnosti laškega rizlinga in rumenega muškata.
Omamno dišeča eleganca
Aperitivna, za drobne prigrizke, ohlajena v ledu očara s svojo svežino. Dobro se poda tudi k perutnini, sirom in suhim mesninam. Ne le ob novem letu, to peneče vino se dobro poda vsakemu trenutku radosti.
Poreklo
Posavje
Temperatura za serviranje
6 - 8 °C
Letnik
2018
Klasifikacija
Belo peneče vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
11,5 vol. %
Sorte
Laški rizling, Rumeni muškat
Zabeležka okušanja
Vino je nežne limonaste barve. Cvetica je mladostna, srednje poudarjena, diši po muškatnem grozdju. V ustih je vino suho, lažje, mehurčki so prijetni. Domišljena penina, ki dobro izkoristi lastnosti laškega rizlinga in rumenega muškata. Aperitivna, za drobne prigrizke, hladne kanapeje, škampov cocktail, melono v rezini pršuta na namazu iz suhih paradižnikov.
Nagrade
2019: Vino Slovenija srebro
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
5.000 trs/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
26.000 steklenic/leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
enojni guyot
Ostanek sladkorja
17,2 g/l
Potencial zorenja
Primerno ohladiti in uživati v njem.
Skupne kisline
5,8 g/l
Stekleničenje
Po sekundarni fermentaciji se penina ustekleniči v peninske steklenice.
Teren
južna lega
Tip
Deželno peneče vino PGO
Tip zemlje
lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom
Trgatev
Trgatev laških rizlingov je potekala pozno v septembru, trgatev muškatov pa v začetku septembra, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije za muškate, laški so bili takoj sprešani. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Primarna fermentacija obeh sort je potekala ločeno, s tipizacijo obeh sort se je pripravila osnova za sekundarno fermentacijo. Za vzpodbuditev sekundarne fermentacije se doda vrelni liker. Pri metodi charmat se vse odvija v jeklenih cisternah.
Zorenje
V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.
Aperitivna penina, dobro se poda tudi k perutnini, sirom in suhim mesninam. Priporočena temperatura serviranja med 6 – 8 °C.