Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2019
Cviček Zajc je edinstveno in znamenito slovensko vino, pridelano iz določenih rdečih in belih sort grozdja vinskih trt, ki uspevajo na natančno opredeljenem področju Dolenjske.
Iskrivi rubinasti vinski unikat, ki navdušuje s svojo skromnostjo.
Prepoznavna barva in okus
Odlikuje ga rubinasto rdeča barva z rahlim odtenkom vijoličaste. Prijetni aromi po jagodičevju in drobnih gozdnih sadežih se lepo poda izjemno nizka stopnja alkohola in majhna vsebnost sladkorja, kar naredi Cviček Zajc posebno osvežilen in primeren tudi za diabetike.
Vino za vsak dan
Njegova sadna cvetica in svež, a simpatični sadni naboj, se lepo podata k značilnim slovenskim in mnogim drugim jedem. Cviček Zajc je vino za vsak dan. Ponuditi ohlajenega na okoli 13 °C.
Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
12 - 15° C
Letnik
2019
Klasifikacija
Rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
10,0 vol. %
Sorte
Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, Laški rizling, Rumeni plavec
Zabeležka okušanja
Nežne rubinaste barve z rahlim vijoličnim odtenkom. Cvetica je živahna, sveža, po rdečkastih sadežih, lepo definirana. Suho v ustih, lahko, iskrivih kislin, tudi v ustih je sadni karakter lepo definiran, vino odločno skladno. Poleg tipične slovenske kulinarike ga postreči tudi s perutnino, testeninami in suhimi mesninami.
Nagrade
2020: Decanter Bronze
2020: Vino Slovenija srebro
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.500 trt/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
22.000 buteljk / leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
1,2 g/l
Potencial zorenja
Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.
Skupne kisline
6,65 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
južna in jugovzhodna lega
Tip
Vino PTP
Tip zemlje
apnenci in dolomiti
Trgatev
Trgatve grozdnih sort za Cviček PTP potekajo v septembru in oktobru. Glavnino v Cvičku predstavlja žametna črnina, ki jo trgamo zadnjo v redni trgatvi, nato modra frankinja (15%) in bele sorte (15 % belih sort: kraljevina, štajerska belina, zeleni silvanec), najmanj pa vsebuje laškega rizlinga (do 10%). Vsaka sorta je predelana posebej. Grozdje je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija vsake sorte poteka ločeno v jeklenih posodah. Ko se fermentacija zaključi in se vino že umiri, naredimo tipizacijo - mešanje različnih sort po zakonsko določenih deležih. Čar Cvička PTP tudi to, da je vsako leto malenkost drugačna sortna sestava.
Zorenje
Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.
Zakonske omejitve
CVIČEKPTP je unikatno, zakonsko zaščiteno vino, zvrst točno določenih belih in rdečih sort, z omejeno produkcijo. Pridelava je strogo določena s Pravilnikom o vinu Cviček PTP.
Odlično se poda k dolenjskim kulinaričnim posebnostim: šunka, pražen krompir s krvavico in zeljem, štruklji; k jedem iz žara, suhomesnatim jedem, …