Cviček

Polnitev: 0,75 L

Letnik: 2018

Cviček Zajc je edinstveno in znamenito slovensko vino, pridelano iz določenih rdečih in belih sort grozdja vinskih trt, ki uspevajo na natančno opredeljenem področju Dolenjske.


Iskrivi rubinasti vinski unikat, ki navdušuje s svojo skromnostjo.

Prepoznavna barva in okus
Odlikuje ga rubinasto rdeča barva z rahlim odtenkom vijoličaste. Prijetni aromi po jagodičevju in drobnih gozdnih sadežih se lepo poda izjemno nizka stopnja alkohola in majhna vsebnost sladkorja, kar naredi Cviček Zajc posebno osvežilen in primeren tudi za diabetike.

Vino za vsak dan
Njegova sadna cvetica in svež, a simpatični sadni naboj, se lepo podata k značilnim slovenskim in mnogim drugim jedem. Cviček Zajc je vino za vsak dan. Ponuditi ohlajenega na okoli 13 °C.

Zanima me Zabeležka okušanja
Cviček

Poreklo

Dolenjska

Temperatura za serviranje

12 - 15° C

Letnik

2018

Klasifikacija

Rdečkasto vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

10,0 vol. %

Sorte

Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, Laški rizlng, Rumeni plavec

Zabeležka okušanja

Vino je nežne rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je dokaj poudarjena za cviček, diši po rdečkastih sadežih, najdemo še kanček suhih začimb. V ustih je vino suho, lahko, prijetnih kislin, s prav simpatičnim sadnim nabojem. Servirati poleg jedi iz žara, solati ali suhim mesninam.

Nagrade

2019: Decanter Bronze
2019: Vino Slovenija zlato

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

4.500 trt/ha

Klima

kontinentalno podnebje

Letna proizvodnja

20.000 buteljk / leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

nižja šparonska

Ostanek sladkorja

1,3 g/l

Potencial zorenja

Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.

Skupne kisline

6,32 g/l

Stekleničenje

tik pred prodajo

Teren

Južna in jugovzhodna lega

Tip

Vino PTP

Tip zemlje

Apnenci in dolomiti

Trgatev

Trgatve grozdnih sort za Cviček PTP poteka cel mesec. Glavnino v Cvičku predstavlja žametna črnina, ki jo trgamo zadnjo v redni trgatvi, nato modra frankinja (15 %) in bele sorte (15 % belih sort: kraljevina, štajerska belina, zeleni silvanec), najmanj pa vsebuje laškega rizlinga (do 10%). Vsaka sorta je predelana posebej. Grozdje je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Maceracija vsake sorte poteka ločeno v jeklenih posodah. Ko se fermentacija zaključi in se vino že umiri, naredimo tipizacijo - mešanje različnih sort po zakonsko določenih deležih. Čar Cvička PTP je tudi to, da je vsako leto malenkost drugačna sortna sestava.

Zorenje

Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.

Zakonske omejitve

CVIČEKPTP je unikatno, zakonsko zaščiteno vino, zvrst točno določenih belih in rdečih sort, z omejeno produkcijo. Pridelava je strogo določena s Pravilnikom o vinu Cviček PTP.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Odlično se poda k dolenjskim kulinaričnim posebnostim: šunka, pražen krompir s krvavico in zeljem, štruklji; k jedem iz žara, suhomesnatim jedem, …

Druga vina iz kategorije