Poreklo

Dolenjska

Temperatura za serviranje

12 - 15° C

Letnik

2018

Klasifikacija

Rdečkasto vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

10,0 vol. %

Sorte

Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, Laški rizlng, Rumeni plavec

Zabeležka okušanja

Vino je nežne rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je dokaj poudarjena za cviček, diši po rdečkastih sadežih, najdemo še kanček suhih začimb. V ustih je vino suho, lahko, prijetnih kislin, s prav simpatičnim sadnim nabojem. Servirati poleg jedi iz žara, solati ali suhim mesninam.

Nagrade

2019: Decanter Bronze
2019: Vino Slovenija zlato

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

4.500 trt/ha

Klima

kontinentalno podnebje

Letna proizvodnja

20.000 buteljk / leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

nižja šparonska

Ostanek sladkorja

1,3 g/l

Potencial zorenja

Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.

Skupne kisline

6,32 g/l

Stekleničenje

tik pred prodajo

Teren

Južna in jugovzhodna lega

Tip

Vino PTP

Tip zemlje

Apnenci in dolomiti

Trgatev

Trgatve grozdnih sort za Cviček PTP poteka cel mesec. Glavnino v Cvičku predstavlja žametna črnina, ki jo trgamo zadnjo v redni trgatvi, nato modra frankinja (15 %) in bele sorte (15 % belih sort: kraljevina, štajerska belina, zeleni silvanec), najmanj pa vsebuje laškega rizlinga (do 10%). Vsaka sorta je predelana posebej. Grozdje je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Maceracija vsake sorte poteka ločeno v jeklenih posodah. Ko se fermentacija zaključi in se vino že umiri, naredimo tipizacijo - mešanje različnih sort po zakonsko določenih deležih. Čar Cvička PTP je tudi to, da je vsako leto malenkost drugačna sortna sestava.

Zorenje

Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.

Zakonske omejitve

CVIČEKPTP je unikatno, zakonsko zaščiteno vino, zvrst točno določenih belih in rdečih sort, z omejeno produkcijo. Pridelava je strogo določena s Pravilnikom o vinu Cviček PTP.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Odlično se poda k dolenjskim kulinaričnim posebnostim: šunka, pražen krompir s krvavico in zeljem, štruklji; k jedem iz žara, suhomesnatim jedem, …

Druga vina iz kategorije