Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
12 - 15° C
Letnik
2018
Klasifikacija
Rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
10,0 vol. %
Sorte
Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, Laški rizlng, Rumeni plavec
Zabeležka okušanja
Vino je nežne rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je dokaj poudarjena za cviček, diši po rdečkastih sadežih, najdemo še kanček suhih začimb. V ustih je vino suho, lahko, prijetnih kislin, s prav simpatičnim sadnim nabojem. Servirati poleg jedi iz žara, solati ali suhim mesninam.
Nagrade
2019: Decanter Bronze
2019: Vino Slovenija zlato
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.500 trt/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
20.000 buteljk / leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
1,3 g/l
Potencial zorenja
Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.
Skupne kisline
6,32 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
Južna in jugovzhodna lega
Tip
Vino PTP
Tip zemlje
Apnenci in dolomiti
Trgatev
Trgatve grozdnih sort za Cviček PTP poteka cel mesec. Glavnino v Cvičku predstavlja žametna črnina, ki jo trgamo zadnjo v redni trgatvi, nato modra frankinja (15 %) in bele sorte (15 % belih sort: kraljevina, štajerska belina, zeleni silvanec), najmanj pa vsebuje laškega rizlinga (do 10%). Vsaka sorta je predelana posebej. Grozdje je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija vsake sorte poteka ločeno v jeklenih posodah. Ko se fermentacija zaključi in se vino že umiri, naredimo tipizacijo - mešanje različnih sort po zakonsko določenih deležih. Čar Cvička PTP je tudi to, da je vsako leto malenkost drugačna sortna sestava.
Zorenje
Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.
Zakonske omejitve
CVIČEKPTP je unikatno, zakonsko zaščiteno vino, zvrst točno določenih belih in rdečih sort, z omejeno produkcijo. Pridelava je strogo določena s Pravilnikom o vinu Cviček PTP.
Odlično se poda k dolenjskim kulinaričnim posebnostim: šunka, pražen krompir s krvavico in zeljem, štruklji; k jedem iz žara, suhomesnatim jedem, …