Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2016
Klasifikacija
belo vino
Sladkorna stopnja
sladko
Sorte
Laški rizling
Zabeležka okušanja
Izrazita marelica in cvetlični med. Okus je bogat in eksploziven, kljub bohotenju sladkorja je izrazito svež. Samostojna sladica, primerno ohlajen se prilega tudi v kombinaciji z nevtralnimi sladicami (panna cotta,…).
Nagrade
2018: Vino Slovenija
Polnitev
Polnitev: 0,2 L
Gostota sajenja
4.000 trs/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
100 stekleničk
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Potencial zorenja
Pripravljen na dolgo "življenje"
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
jugovzhodna lega
Tip
Vrhunsko vino ZGP
Tip zemlje
apnenci in dolomiti
Trgatev
Pred sončnim vzhodom, po visokem snegu, ob soju bakel in tabornega ognja. Temperatura ozračja -12°C. Trgači so se greli s kuhanim vinom in sveže pečenim štrudljem.
Vinifikacija
Takojšnja dostava grozdja v klet in prešanje pri -10 °C. Prešanje potekalo cel dan. Vrenje v jekleni cisterni je trajalo 21 dni.
Zorenje
V inox sodčku, vino zaščiteno z inertnim plinom.