Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2012
Klasifikacija
Belo vino
Sladkorna stopnja
sladko
Alkohol
10,5 vol. %
Sorte
Laški rizling
Zabeležka okušanja
Izrazita marelica in cvetlični med. Okus je bogat in eksploziven, kljub bohotenju sladkorja je izrazito svež. Samostojna sladica, primerno ohlajen se prilega tudi v kombinaciji z nevtralnimi sladicami (panna cotta …).
Nagrade
2019: Vino Slovenija Velika zlata
2018: Vino Slovenija Zlata
2016: Vino Slovenija Srebrna
2015: Vino Slovenija Zlata
2014: Vino Slovenija Srebrna
Polnitev
Polnitev: 0,2 L
Gostota sajenja
4.000 trs/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
300 stekleničk
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
74 g/l
Potencial zorenja
Pripravljen na dolgo "življenje"
Skupne kisline
7,98 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
jugovzhodna lega
Tip
Vrhunsko vino ZGP
Tip zemlje
apnenci in dolomiti
Trgatev
Pred sončnim vzhodom, po snegu, ob soju bakel in naglavnih lučk. Temperatura ozračja -10°C. Trgatev v kompletni smučarski opremi.
Vinifikacija
Takojšnja dostava grozdja v klet in prešanje pri -10 °C. Prešanje potekalo cel dan. Vrenje v jekleni cisterni, ki je bila postavljena v pisarni kleti Zajc, je trajalo 21 dni.
Zorenje
V inox sodčku, vino zaščiteno z inertnim plinom.