Poreklo
Bizeljsko - Sremič
Temperatura za serviranje
18 - 20°C
Letnik
2017
Klasifikacija
Rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
11,5 vol. %
Sorte
Modra frankinja
Zabeležka okušanja
Vino je globlje rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Zaznati je podrast, gobe in zrele temno rdeče sadeže. Strastno se mu podajo divjačina, jedi z gobami, suhomesnate jedi in siri.
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.500 trt/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
5.300 buteljk/ leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
1,8 g/l
Potencial zorenja
Z leti pridobiva, najboljši je v obdobju 6-10 let od trgatve.
Skupne kisline
5,7 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
južna in jugozahodna lega
Tip
Kakovostno vino ZGP
Tip zemlje
lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom.
Trgatev
Vrhunska trgatev, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija poteka v visoki jekleni cisterni, kjer s stalnim počasnim mešanjem vzdržujemo kontakt med grozdnim moštom in grozdno kožico. Fermentacijo pričnejo avtohtone kvasovke. Maceracija traja 10 dni.
Zorenje
Po končani fermentaciji se vino bogati 6 mesecev v lesenem sodu, nato zori v jeklenih cisternah do stekleničenja.
Strastno se mu podajo jedi iz govedine, divjačine, jedi z gobami in siri.