Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
12 - 15° C
Letnik
2018
Klasifikacija
Rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
9,0 vol. %
Sorte
Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, ostalo mešano belo dovoljeno po Pravilniku o Cvičku PTP
Zabeležka okušanja
Vino je nežne rubinaste barve. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju, dokaj pestra za cviček. Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko, do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Če posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.
Nagrade
2019: BIO Vino Slovenija srebro
Polnitev
Polnitev: 0,375 L
Gostota sajenja
2.800 trt/ha
Klima
kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
1.500 steklenic/ leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
enojni guyot
Ostanek sladkorja
1,7 g/l
Potencial zorenja
Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.
Skupne kisline
6,77 g/l
Stekleničenje
tik pred prodajo
Teren
južna in jugozahodna lega
Tip
Vino PTP
Tip zemlje
apnenci in dolomiti
Trgatev
Trgatev belih in rdečih sort poteka v dveh dneh. Belo grozdje je bilo potrgano konec septembra, tik pred dežjem. Rdeče sorte pa v začetku oktobra. Vse zaboje z grozdjem smo označili in popisali. Ekološki vinograd se razprostira po strmini Knežija, kjer je zasajen v terasah. Vsak trgač, da prehodi terase vinograda, naredi skoraj 5.000 korakov.
Vinifikacija
Maceracija belih in rdečih sort poteka ločeno v kadeh, po končani maceraciji pa se opravi tipizacija.
Zorenje
Po tipizaciji vino zori v hlajeni inox cisterni.
Zakonske omejitve
Poleg Pravilnika o vinu Cviček PTP, je to vino pridelano tudi po strogih smernicah za ekološko pridelavo grozdja in predelavo v vino. Pridobljen ima ekološki certifikat Inštituta KON CERT.
Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Še posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.