Poreklo

Dolenjska

Temperatura za serviranje

12 - 15° C

Letnik

2018

Klasifikacija

Rdečkasto vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

9,0 vol. %

Sorte

Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, ostalo mešano belo dovoljeno po Pravilniku o Cvičku PTP

Zabeležka okušanja

Vino je nežne rubinaste barve. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju, dokaj pestra za cviček. Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko, do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Če posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.

Nagrade

2019: BIO Vino Slovenija srebro

Polnitev

Polnitev: 0,375 L

Gostota sajenja

2.800 trt/ha

Klima

kontinentalno podnebje

Letna proizvodnja

1.500 steklenic/ leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

enojni guyot

Ostanek sladkorja

1,7 g/l

Potencial zorenja

Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.

Skupne kisline

6,77 g/l

Stekleničenje

tik pred prodajo

Teren

južna in jugozahodna lega

Tip

Vino PTP

Tip zemlje

apnenci in dolomiti

Trgatev

Trgatev belih in rdečih sort poteka v dveh dneh. Belo grozdje je bilo potrgano konec septembra, tik pred dežjem. Rdeče sorte pa v začetku oktobra. Vse zaboje z grozdjem smo označili in popisali. Ekološki vinograd se razprostira po strmini Knežija, kjer je zasajen v terasah. Vsak trgač, da prehodi terase vinograda, naredi skoraj 5.000 korakov.

Vinifikacija

Maceracija belih in rdečih sort poteka ločeno v kadeh, po končani maceraciji pa se opravi tipizacija.

Zorenje

Po tipizaciji vino zori v hlajeni inox cisterni.

Zakonske omejitve

Poleg Pravilnika o vinu Cviček PTP, je to vino pridelano tudi po strogih smernicah za ekološko pridelavo grozdja in predelavo v vino. Pridobljen ima ekološki certifikat Inštituta KON CERT.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Še posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.